Bebek Dostu Hastane
27 Mayıs 2024

bebek

Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı çerçevesinde bebek ölümlerini azaltmak amacıyla, bebeklerin yaşamın ilk 6 ayı boyunca sadece anne sütü ile 6. aydan itibaren ek besinlerle birlikte 2 yaş ve ötesine kadar anne sütüne devam etmelerini ve doğum yapılan bütün hastanelerin Bebek Dostu Hastane olmalarının sağlanması hedefine yönelik olarak, Bakanlığımız, UNICEF işbirliğinde çalışmalar yürütülmektedir.Burdur, bebeklerin sağlıklı doğması, gelişip büyümesi, zeki, sağlıklı, mutlu nesiller olarak yetişmeleri konusunda gerekli toplumsal farkındalığı ve duyarlılığı yakalamaya, tüm tarafların işbirliği, güç birliği, gönül birliğini oluşturmaya yönelik yapılan “Altın Bebek Dostu İl” olabilmenin şartlarını yerine getirmiş ve çalışmalarımız başarıyla sonuçlanmıştır. Koyduğumuz hedef doğrultusunda yaptığımız başarılı çalışmalarımız sonucunda Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü’nce Burdur “Altın Bebek Dostu İl” ünvanı ile ödüllendirilmiştir.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

GÖLHİSAR DEVLET HASTANESİ

 BAŞARILI EMZİRME POLİTİKASI

1. HASTANEMİZDE,ANNE SÜTÜNÜN BEBEKLER İÇİN EN İDEAL BESİN OLDUĞU KABUL EDİLMEKTEDİR. ANNE SÜTÜ VE EMZİRME UYGULAMASININ KORUNMASI,TEŞVİK EDİLMESİ VE DESTEKLENMESİ AMACIYLA BİR ''EMZİRME POLİTİKASI'' OLUŞTURULMUŞTUR.

2. HASTANEMİZİN TÜM BİRİMLERİNDE BEBEK FORMÜLLERİNİN PAZARLANMASIYLA İLGİLİ ULUSLARARASI YASA BENİMSENMİŞTİR.KURUMUMUZDA ANNE SÜTÜ MUADİLLERİNİN REKLAM VE PAZARLAMASINA İZİN VERİLMEMEKTEDİR.

3.PERSONEL VE EBEVEYNLERLE DÜZENLİ ARALIKLARLA PAYLAŞILAN BEBEK BESLENMESİNE   İLİŞKİN YAZILI BİR ''BEBEK BESLENME POLİTİKASI'' HAZIRLANMIŞ OLUP,TÜM PERSONELLER TARAFINDAN BENİMSENMİŞTİR.

4. HASTANEMİZDE BEBEK DOSTU HASTANE KOMİTESİ KURULMUŞ OLUP BU ALANDAKİ VERİ İZLEME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI İŞBİRLİĞİ İÇİNDE DEVAM ETMEKTEDİR.

5. HASTANEMİZİN TÜM SAĞLIK PERSONELİ BU POLİTİKA DOĞRULTUSUNDA HİZMET İÇİ EĞİTİM ALMIŞ OLUP, ANNELERE DESTEK OLMAK KONUSUNDA YETKİN VE BECERİ SAHİBİDİR.

6.HASTANEMİZE BAŞVURAN TÜM HAMİLELERE ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ, EMZİRMENİN YARARLARI VE YÖNTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ VERİLMEKTEDİR.

7. ANNELERİN, BEBEKLERİ İLE DOĞAR DOĞMAZ EN KISA SÜREDE TEN -TENE TEMAS KURMASI SAĞLANARAK, EN KISA SÜREDE EMZİRMEYE BAŞLAMASI VE TEMASIN KESİNTİSİZ ŞEKİLDE SÜRMESİ İÇİN DESTEK OLUNMAKTADIR.

8. ANNELERE, EMZİRMENİN NASIL OLACAĞI, EMZİRME YÖNTEMLERİ VE BEBEKLERİNDEN AYRI KALDIKLARI DURUMLARDA SÜTÜN SALGILANMASINI NASIL SÜRDÜREBİLECEKLERİ GÖSTERİLMEKTEDİR.

9. TIBBEN GEREKLİ OLMADIKÇA YENİDOĞANLARA ANNE SÜTÜNDEN BAŞKA YİYECEK,İÇECEK VERİLMEMEKTEDİR. İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMESİ, DEVAMINDA İSE UYGUN TAMAMLAYICI BESLENME İLE BERABER EMZİRMENİN 2 YAŞ VE ÖTESİNE KADAR SÜRDÜRÜLMESİ KONUSUNDA AİLELER BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR.

10.HASTANEMİZDE KALDIKLARI SÜRE BOYUNCA ANNE İLE BEBEK 24 SAAT AYNI ODADA KALMAKTADIR.

11. ANNELERİN BEBEKLERİ ACIKTIĞI ZAMAN VERDİĞİ İŞARETLERİ TANIMASI VE BUNLARA YANIT VERMESİ KONUSUNDA DESTEK OLUNARAK, BEBEĞİN HER İSTEYİŞİNDE EMZİRİLMESİ TEŞVİK EDİLMEKTEDİR.

12. EMZİRİLEN BEBEKLERE YALANCI MEME, EMZİK VE BİBERON VERİLMEMEKTE, RİSKLERİ KONUSUNDA AİLELER BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR.

13. EBEVEYNLER, TABURCULUK ÖNCESİNDE BEBEKLERİNİ EMZİRME KONUSUNDA SÜREKLİ DESTEK VE BAKIM HİZMETLERİNE ERİŞİM SAĞLAYACAKLARI MERKEZLERLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİLMEKTE, TABURCU OLDUKTAN SONRA ANNE VE BEBEK BU KONUDA İZLENEREK ANNE SÜTÜ VERMEYE TEŞVİK EDİLMEKTEDİR.